Ο αστεροειδής δεν θα αγγίξει τη Γη;

Μόλις η ανθρωπότητα συνήλθε από την απειλή της συντέλειας του κόσμου, εμφανίστηκε ένας νέος λόγος ανησυχίας: στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, στις 19:25 ώρα Γκρίνουιτς θα πετάξει κοντά στον πλανήτη μας ο αστεροειδής DA14.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η απόσταση κατά την οποία θα απέχει από τη Γη, θα είναι μικρότερη των 30.000 χιλιομέτρων, ενώ σε πιο κοντινή απόσταση διέρχονται οι τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων. Μέχρι σήμερα δεν είχαν πλησιάσει τόσο κοντά ουράνια σώματα αυτού του μεγέθους.

Η διάμετρος του DA14 είναι περίπου 50 μέτρα και το βάρους του περίπου 130.000 τόνοι. Παρόμοιοι αστεροειδείς κοντά στον πλανήτη μας εμφανίζονται αρκετοί κάθε χρόνο, εξήγησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του αστεροσκοπείου του Ζβενίγκοροντ του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Μπαραμπάνοφ:

Ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται πολύ δυναμικά και υπάρχουν πολλά σώματα σ’ αυτόν, τα οποία μπορούν και να διέλθουν δίπλα από τη Γη και να συγκρουστούν μαζί της, καθώς η πτώση στη Γη ενός αστεροειδή άνω του μέτρου σε διάμετρο είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Το 2008 ένας παρόμοιος αστεροειδής κατέπεσε στη Γη και τίποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη: διαλύθηκε και βρέθηκαν τα συντρίμμια του. Ο αστεροειδής DA14 είναι μεγαλύτερος, αλλά οι εκτιμήσεις για την τροχιά του, τις φυσικές παραμέτρους του και ειδικότερα της διαμέτρου του, είναι πολύ ανακριβείς. Νομίζω ότι δεν πρέπει να πούμε πως μετά την προσέγγισή του με τη Γη το 2013 θα γίνει πραγματικά επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τώρα όλη η προσοχή των Ρώσων αστρονόμων έχει επικεντρωθεί σε ένα άλλο επικίνδυνο ουράνιο σώμα, τον αστεροειδή «Άποφις». Το 2029 θα πετάξει σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ενώ μετά από επτά χρόνια θα μειωθεί η απόσταση αυτή σε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα. Αλλά ακόμη και αυτό δεν εγκυμονεί καταστροφές για τους κατοίκους της Γης, διαβεβαιώνει ο ειδικός επιστήμονας:

Για εμάς επικίνδυνη απόσταση είναι τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας. Εάν ο αστεροειδής πετάξει λίγο πιο ψηλά, ας πούμε σε απόσταση 300-400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, τότε δεν θα συμβεί τίποτε το σημαντικό.

Οι αστεροειδείς κατατάσσονται στη μία ή την άλλη ομάδα ουράνιων σωμάτων. Ο DA14 είναι τώρα μέλος της ομάδας του Απόλλωνα. Η «συνάντησή» του με τον πλανήτη μας μπορεί να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδούς. Αυτό θα οδηγήσει στη μετάβαση του DA14 σε άλλη ομάδα μικρών πλανητών, την ομάδα Ατόν. Το πιθανό σενάριο σχολιάζει ο συντάκτης των υπολογισμών και γνωστός Ρώσος αστρονόμος Λεονίντ Γελένιν:

Μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα Ατόν είναι μια ολιγάριθμη συνάθροιση, η οποία είναι δύσκολο να εντοπιστεί, διότι οι αστεροειδείς της κατά κανόνα δεν είναι προσιτοί στην παρατήρηση από τη Γη. Από την άποψη της τροχιάς και των φυσικών ιδιοτήτων του ο DA14 θα παραμείνει ίδιος. Μοναδική διαφορά ότι θα καταστεί δυσκολότερη η παρατήρησή του. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει λίγο πιο επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να γίνει τελική πρόγνωση, είναι απαραίτητες λεπτομερείς παρατηρήσεις και πιο ακριβείς υπολογισμοί των τροχιών του αστεροειδούς. Προς το παρόν οι ειδικοί εμφορούνται από αισιοδοξία: δεν προβλέπονται συγκρούσεις με αυτόν τον αστεροειδή τα αμέσως επόμενα χρόνια. Εάν φυσικά οι πρόχειροι υπολογισμοί τους είναι ακριβείς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «Πόρτες Ολύμπου» και το ενδιαφέρον της NASA (Σπήλαιο Τσακαλόπετρας)

Ίσως το μοναδικό βίντεο στον κόσμο που δείχνει ένα Α.Τ.Ι.Α. τόσο κοντά

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι και ο μυστηριώδης ρόλος του ανθρώπου με την ομπρέλα