Πώς δημιουργήθηκε το κοσμικό φωτοστέφανο

Βρίσκεται στη μεθόριο του ηλιακού μας συστήματος και αποτελείται από ηλεκτρικά ουδέτερα άτομα

Ένας λαμπερός δακτύλιος σωματιδίων βρίσκεται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος

Πριν από τρία χρόνια η αποστολή IBEX (Εξερευνητής Διαστρικού Συνόρου) της NASA εντόπισε στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος ένα λαμπερό «στεφάνι». Αυτό το κοσμικό φωτοστέφανο βρίσκεται στη περιοχή όπου τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αναχαιτίζονται από την εισερχόμενη κοσμική ακτινοβολία. Οι επιστήμονες μελετούν αυτόν τον φωτεινό δακτύλιο και έχουν τώρα κάποιες απαντήσεις για το πώς σχηματίστηκε.

Τα ουδέτερα σωματίδια

Οι ηλιακοί άνεμοι αποτελούνται από φορτισμένα σωματίδια (ιόντα) που ταξιδεύουν σε κάθε κατεύθυνση με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Κατά την κίνησή τους τα φορτισμένα σωματίδια κάποια στιγμή γίνονται ηλεκτρικά ουδέτερα. Η πλειονότηττα των ουδέτερων ατόμων που βγαίνουν από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος το εγκαταλείπουν οριστικά, δεν επιστρέφουν σε αυτό. Ορισμένα ουδέτερα άτομα όμως κατά την έξοδο τους από το ηλιακό σύστημα συγκρούονται με άλλα ουδέτερα άτομα με αποτέλεσμα να... επαναφορτίζονται.

Δείτε σχετικά Ένα «φωτοστέφανο» υδρογόνου ανακαλύφηκε στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος

Η κοσμική κορδέλα

Αυτά τα εκ νέου φορτισμένα σωματίδια αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από το διαστρικό μαγνητικό πεδίο που υπάρχει εκεί που τελειώνει το ηλιακό μας σύστημα. Στα σημεία όπου αυτό το μαγνητικό πεδίο είναι κάθετο προς την αρχική κίνηση των σωματιδίων αυτά σε πρώτη φάση διασκορπίζονται με ταχύτητα και στη συνέχεια «στοιβάζονται» σε ομάδες. Κάποια από αυτά τα σωματίδια ξεφεύγουν από το μαγνητικό πεδίο και επιστρέφουν πίσω στο ηλιακό μας σύστημα όπου και γίνονται εκ νέου ουδέτερα.

Επιστρέφοντας τα σωματίδια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και στο διαστρικό μαγνητικό πεδίο, στοιβάζονται σε ομάδες δημιουργώντας έτσι μια λαμπερή κοσμική κορδέλα στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ και του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

Πώς δημιουργήθηκε το κοσμικό φωτοστέφανο Πώς δημιουργήθηκε το κοσμικό φωτοστέφανο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Φεβρουαρίου 06, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.