Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Ένας κομήτης θα ξύσει τον Άρη

Πριν από ελάχιστες μέρες ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε σε απόσταση περίπου 30 χιλιάδων χλμ από τη Γη. Όπως έγινε γνωστό τον προσεχή Οκτώβριο ο κομήτης C/2013 A1 θα περάσει σε παρόμοια απόσταση από τον Άρη. Ο διακεκριμένος αμερικανός αστρονόμος Φιλ Πλέιτ υπολόγισε ότι ο κομήτης θα πλησιάσει τον Κόκκινο Πλανήτη σε απόσταση περίπου 40 χιλιάδων χλμ.

Τι θα γίνει αν πέσει

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ο κομήτης δεν αποτελεί απειλή για τον Άρη. Η αστάθεια όμως που χαρακτηρίζει την κίνηση και τις τροχιές των κομητών κάνει τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί και να μην βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για το αν ο κομήτης θα κάνει τελικά μια «φιλική επίσκεψη» στον Άρη.

Ο Πλέιτ υπολόγισε μάλιστα τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση του C/2013 A1 στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο κομήτης έχει διάμετρο περίπου 15 μέτρων και, σύμφωνα με τον επιστήμονα, αν πέσει τελικά στον Άρη η ισχύς της εκρήξεως από την πτώση θα είναι 25 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ισχύ που είχε η μεγαλύτερη δοκιμή πυρηνικού όπλου στη Γη.

Αυτό σημαίνει πώς δεν θα μείνει τίποτε «όρθιο» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των ρομπότ που τον εξερευνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου