Η δολοφονία του Τζον Κένεντι και ο μυστηριώδης ρόλος του ανθρώπου με την ομπρέλα

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας δολοφονήθηκε ο πιο αγαπητός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζον Κένεντι. Το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας συνέλαβε τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Στις 24 Νοεμβρίου, o Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος αρνείται πως σκότωσε τον Κένεντι, δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης και ενώ τελούσε υπό κράτηση. Έκτοτε οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν τέλος, αφού στην ουσία ποτέ κανείς δεν είδε τον δολοφόνο ή από που πραγματικά έπεσαν οι σφαίρες. Είδαν όμως τον άνθρωπο με την ομπρέλα!

Μια από τις θεωρίες συνωμοσίας που για αρκετά χρόνια είχε κάποια βάση είχε να κάνει με αυτόν ακριβώς τον άνθρωπο.

Είναι αλήθεια ότι οι ερευνητές, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και των υπηρεσιών του κράτους, εξέτασαν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένου και του οπτικού υλικού που είχαν στη διάθεσή τους.

Η 22η Νοεμβρίου ήταν ηλιόλουστη ημέρα και όμως εκεί στην άκρη του δρόμου κοντά από το σημείο που πέρασε η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού προέδρου, όπου και πυροβολήθηκε ο Κένεντι βρισκόταν ένας άνδρας ο οποίος αν και η μέρα ήταν ηλιόλουστη κρατούσε μια ομπρέλα. Δευτερόλεπτα πριν περάσει το προεδρικό αυτοκίνητο κούνησε με ένα μυστήριο τρόπο την ομπρέλα του και στη συνέχεια στριφογυρίζοντάς την άνοιξε. Στη συνέχεια, σχεδόν αμέσως μετά τον πυροβολισμό ο άνδρας αυτός απομακρύνθηκε με ηρεμία, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη και μπροστά στα μάτια του τα ιστορικά γεγονότα.

Όσοι είδαν αυτό το στιγμιότυπο τον θεώρησαν ύποπτο.

Ήταν συνεργός; Με το άνοιγμα και το στριφογύρισμα της ομπρέλας μήπως έδωσε σήμα στους εκτελεστές για να τραβήξουν τη σκανδάλη, μήπως η ομπρέλα ήταν όπλο, όπως αυτά που βλέπουμε στις κατασκοπευτικές ταινίες;

Οι αρχικές αναφορές της αστυνομίας ήταν ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από την οροφή της αποθήκης σχολικών βιβλίων του Τέξας, όπου και βρέθηκαν άδειοι κάλυκες. Αρχικά, ο Όσβαλντ συνελήφθη με την υποψία ότι είχε δολοφονήσει έναν αστυνομικό.

Όταν έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα του Ντάλας, εργαζόμενοι της αποθήκης σχολικών βιβλίων, αποκάλυψαν ότι τον είδαν να βγαίνει από το κτίριο την ημέρα της δολοφονίας. Όμως, ο Όσβαλντ εργαζόταν στην αποθήκη αυτή, οπότε η έξοδός του από εκεί δεν ήταν κάτι περίεργο. Το στρατιωτικό υπόβαθρο του Όσβαλντ, που ήταν επαγγελματίας σκοπευτής, η αφοσίωσή του στο Μαρξισμό και η επίσκεψή του στη Ρωσία δύο χρόνια πριν τη δολοφονία του Κένεντι αποτέλεσαν τα στοιχεία που ταίριαζαν απόλυτα με τον πιθανό δράστη. Δύο μέρες αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου, o Όσβαλντ δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι.

Έκτοτε τα κενά παραμένουν πολλά και μέχρι σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ δεν έδρασε μόνος του.

Όπως και να έχει οι ερευνητές που ερευνούσαν την υπόθεση ήθελαν να μιλήσουν στον «Άνθρωπο με την Ομπρέλα» ο οποίος δεν άργησε να εντοπιστεί.

Επρόκειτο για τον Louie Steven Witt, ο οποίος το 1978 κατέθεσε ενώπιον μιας κυβερνητικής εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε τη δολοφονία του Κένεντι.

Ο Witt στην κατάθεσή του είπε ότι δεν ήξερε πως αποτελούσε αντικείμενο εξέτασης τόσα χρόνια και επιβεβαίωσε ότι ακόμη είχε την ομπρέλα στην κατοχή του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ημέρα εκείνη είπε ότι η μαύρη ομπρέλα ήταν μια σιωπηλή διαμαρτυρία για το γεγονός ότι ο πατέρας του Κένεντι, ο Τζόζεφ Κένεντι, είχε υποστηρίξει τον Βρετανό πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν και την κατευναστική πολιτική του απέναντι στους Ναζί στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Η μαύρη ομπρέλα ήταν το σήμα κατατεθέν του Τσάμπερλεν και ο Witt ήθελε να το υπενθυμίσει στο Κένεντι, ο οποίος ως φοιτητής στο Χάρβαρντ είχε γράψει την εργασία του με θέμα «Γιατί η Αγγλία κοιμήθηκε» (Why England Slept). Επίσης μαύρες ομπρέλες χρησιμοποιούνταν σε καρτούν τη δεκαετία του 1930 καταγγέλλοντας την πολιτική του Τσάμπερλεν.

«Αν το βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες είχε κατηγορία με τους ανθρώπους που έκαναν την λάθος κίνηση, τη λάθος στιγμή, στο λάθος μέρος θα ήμουν το νούμερο 1 για αυτή τη θέση, χωρίς ούτε έναν κοντινό ανταγωνιστή». Ο Witt πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι «Πόρτες Ολύμπου» και το ενδιαφέρον της NASA (Σπήλαιο Τσακαλόπετρας)

Ίσως το μοναδικό βίντεο στον κόσμο που δείχνει ένα Α.Τ.Ι.Α. τόσο κοντά