Ένας κομήτης θα ξύσει τον Άρη

Πριν από ελάχιστες μέρες ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε σε απόσταση περίπου 30 χιλιάδων χλμ από τη Γη. Όπως έγινε γνωστό τον προσεχή Οκτώβριο ο κομήτης C/2013 A1 θα περάσει σε παρόμοια απόσταση από τον Άρη. Ο διακεκριμένος αμερικανός αστρονόμος Φιλ Πλέιτ υπολόγισε ότι ο κομήτης θα πλησιάσει τον Κόκκινο Πλανήτη σε απόσταση περίπου 40 χιλιάδων χλμ.

Τι θα γίνει αν πέσει

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ο κομήτης δεν αποτελεί απειλή για τον Άρη. Η αστάθεια όμως που χαρακτηρίζει την κίνηση και τις τροχιές των κομητών κάνει τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί και να μην βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για το αν ο κομήτης θα κάνει τελικά μια «φιλική επίσκεψη» στον Άρη.

Ο Πλέιτ υπολόγισε μάλιστα τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση του C/2013 A1 στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο κομήτης έχει διάμετρο περίπου 15 μέτρων και, σύμφωνα με τον επιστήμονα, αν πέσει τελικά στον Άρη η ισχύς της εκρήξεως από την πτώση θα είναι 25 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ισχύ που είχε η μεγαλύτερη δοκιμή πυρηνικού όπλου στη Γη.

Αυτό σημαίνει πώς δεν θα μείνει τίποτε «όρθιο» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των ρομπότ που τον εξερευνούν.

Ένας κομήτης θα ξύσει τον Άρη Ένας κομήτης θα ξύσει τον Άρη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Μαρτίου 05, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.